På resande fot: ibland kan slösurfande väcka en tanke

sitter vid datorn och är mest uttråkad. Linnea och Sofie har tagit sig en lång tupplur (som jag snart ska väcka dem ifrån, eftersom vi måste dra till Woolies o skaffa mat, plus att Collin ringde precis och ville ses nere på stranden snart)
Plus att det regnar, vi har haft tur med vädret hela resan enda fram till Byron där det regnat och blåst en massa. (Då räknar vi inte cyklonen som dåligt väder.. det var bara townsville som var ett skitställe).

I alla fall, satt och strö surfade. Letatde lite efter vart vi kan åka i Thailand när vi kommer dit om 2 veckor typ.
Och så gick jag in på DN för att allmänbilda mig lite och såg att allas vår mums-måns zellmerlöv ska ta över underbara Allsång på skansen i sommar.
Jag blev lite varm i hjärtat när jag såg det. Jag är inget fan alls av Anders Lundin. Han har alltid gjort mig illa tillmods. Troligtvis för att han hade så läskiga och konstiga barnprogram när jag var liten.
Dock tror jag det är ett litet för desperat försök av SVT att försöka slå TV4s succé med Lotta på Liseberg. Men det kan vara bra i någon säsong. Annars känns det inte som att han passar in. Iofs älskar väll hela svenska folket Måns? Och han kan ju knappats slå Lundin i tråkiga ordvitsar?
I år kan jag helt enkelt återvända till att se på Allsångs på skansen. Klarade inte av Lundin förra sommaren.. det gick bara inte.
Plus att vi redan nu satt på vår lista att kolla på allsång live nästa sommar vilket gör det roligare nu!

Nej nu ska de allt vakna!

På resande fot: nej, vi är inte dumma svenskar

wow, this is as awkward as Lindsay Lohan in a drugtest.





Vilka backpackers vi är alltså. Jösses vad bra vi är på att bära våra ryggsäcakar. Vi klagar alltid utan bara flyger fram på gatorna utan att den minsta smärtan sprider sig i ryggen upp till axlarna och man vill dö. Nej aldrig att vi måste stanna och bara luta oss framåt så att vikten av ryggsäcken avlastnas från axlarna till mitt på ryggen. Aldrig att vi funderar på att bara snäppa loss ryggsäcken och slänga skiten i ett dike. Och gud vad lätt det är att stänga och packa den med, det tar ju 2 sekunder och alla kläder är perfekt strukna utan en massa väck, och gott luktar de med.
Precis...


Nej, nu ska jag nog ta och berätta om den mest bisarra dagen vi någonsin varit med om i Australien.
Det började med att vi checkade in här på Mainbeach backpackers i Byron bay. Vi var lite förvirrade som man alltid är de första timmarna man kommer till en ny stad. Satt bara vid ett bord och filosoferade. Helt plötsligt skriker Linnéa "DUFFY!". Alla som var inom hörhåll tystnade. Men mycket riktigt, mitt där på vårt hostel står Duffy. Vi som trodde att han var fast i Vietnam eller någotsådant. Hade inte en aning att han ens var i Australien så snacka om chocken. Särskilt eftersom att vi alltid springer in o honom på olika platser. Tror aldrig vi ens bestämt att vi ska träffas, det bara händer.
Efter det upptäcker vi att i vårat rumt bor det 2 tjejer ifrån Mjölby. Och efter det isner vi att 70% av hostellet är skandinavier (kanske inte riktigt vad vi vill ha.. men men). Snart så ser vi även att bo hostellet bor det folk som vi stött in i någongång i Sydney... hum.. plus en kille som var evakuerade med oss i Townsville.
Som ni kanske förstår är vi lite förvirrade redan vid den här tidpunkten (tidig kväll) eftersom att alla verkar vara just här.
Vi bestämmer oss för att gå och träffa Taylor, en som vi träffade uppe i Cairns och som är på genomresa med sin kompis från Port Douglas just nu. Går i alla fall till Beach hotel och sätter oss ner och pratar med grabbarna. Hans kompis är väldigt tyst men ibland frågar han lite frågor om Sverige som vi glatt svarar på. Allt från vad en kebabpizza är, om vi har pingviner och isbjörnar och gud vet vad.
Vi gick till berömda Cheeky Monkeys och skakde rumpa. Galet kul kväll. Men vilka ser vi inte på Cheekys då? jo några tyskar som förföljt oss från Surfers. De var på samma pubcrawl som oss och vi var HELT säkra på att de var svenskar (det liksom lyser svensk om dem) men de är från tyskland tydligen.
Vi sitter utanför krogen och pratar vi vårat lilla gäng, och vi försöker lära Taylorns kompis svenska. Lite raggningsrepliker så som "Tjena kexet, står du här och smular" osv.. Han är galet bra på det tycker vi och är väldigt imponerade.
Sen säger Linnéa "But, go up and say it to a Swedish girl now!" Och han svarar på bred stockholmska "Vaddå? kommer hon skratta åt mig då?"
VI DOG HÄR..
Han är svensk, Johan. Vi var i extrem chock i 15minuter. Vi kunde inte prata utan vi bara gapade och skrattade. Det var helt sjukt.
Här har vi pratat svenska och inte trott de förstått (som tur va hade vi inte sagt något dumt) och sen värsta förklarat om sverige inför någon som är från Sverige. Har aldrig kännt mig så blåst förut.

Så akta er alla på resande fot. Personen du möter är ju garanterat svensk. Alla är bannemig svenskar här borta. Min fråga till Svergie blir, hur många invånare har vi kvar där hemma?  Kan inte vara för många?


På resande fot: Gold Coast hostel

Om ni åker till Surfers paradise bo INTE på Backpackers in Paradise.
Usch och fy på det hostellet. Det värsta vi bott på. Iofs så betalade vi 24dollar per natt, men lite standard tycker jag man kan räkna med ändå.
Vi bodde i ett 14persons dorm som är ganska stort, men i vanliga fall kvittar det faktiskt. Men här hade de inte stora badrum som det brukar finnas på varje hostel, utan vi hade ett badrum och en dusch för alla oss. Funkar inte alls. Alla vill ju duscha och borsta tänderna på ungeför samma tider.
Sängarna höll på att ramla sönder mer eller mindre när man klättrade upp. De verkade inte som att någon någonsin städat badrummet. Det var vidrigt. Fanns ingen som helst fläkt eller air-con (som de stod på internet att de skulle finnas) så svettades ihjäl varje natt. Folket i receptionen var jätte otrevliga hela tiden.
Plus att vi delade rum med en kinesisk gubbe som snarkade hela tiden, och en columbiansk gubbe som var jobbigt närgången och skulle spela gitarr och sjunga för en hela tiden.
Plus att den morgonen vi ville köpa frukost där ifrån så var det inte öppet trots att det stod att det öppnade klockan 7. När vi frågade om det i receptionen sa hon bara att det inte var hennes ansvar.


Coolangatta YHA var mycket bättre. Spenderade inte så mycket tid där. Men jösses vilka underbara sängar. Har sovit som en prinsessa de senast 2 nätterna. Plus att för 25 dollar per natt så fick vi gratis frukost varje dag. Mums!


In.. ut!


Det här fick mig att ligga dubbelvikt och gråta av skratt igår under vår promenad från centrum till hostellet. Tack Sofie för det!

På resande fot: Gold coast time baby

Framme i Byron Bay.
Vi hade tänkt att stanna här i 3 nätter. men när vi väl stod vid incheckningen och den trevliga gubben i receptionen erbjöd oss ett bättre pris av 26dollar per natt om vi bokade en vecka så insåg vi att det inte finns en enda anledning till att vi inte ska stanna så länge här? Så nu har vi en vecka i allas vårt Byron Bay. Ska bli väldigt intressant att se vad staden har att erbjuda. Redan nu älskar vi det, liten hippie town tycker jag allt det är. Jätte mysigt överallt. Väldigt ihoptryckt i centrum, men bra med nära avstånd till allt.
Sen blir det allt en liten dagstur till Nimbin med.

Senaste dagarna har vi betat av Surfers Paradise och Coolangatta.
I surfers blev det pub crawl som jag skrev. Det blev en trevlig kväll, och väldigt lång eftersom den började klockan 17 redan. Bästa stället vi hittade att gå ut på var lätt Vanity (f.d bedroom). Helt galet var fint det var där. Och det allra bästa var nästan toaletterna. De var helt magiskt inredda med hur mycket speglar som helst och guld och allt annat som kan vara en del av varje tjejes dröm om ett badrum. PLUS att de hade en frisör och make-up artist som kunde piffa till en, samt en massa parfymer som man glatt kunde spruta på sig. (Blev lite hemligt förälskad i CK in2you). och så hade en dator inne på datorn så man kunde uppdatera sin facebook status. jösses....
Konstigaste händelsen var dock när vi drog till SinCity bara för att kolla folket och helt plötsligt känner jag att någon knackar mig på axeln. Vänder mig om och där är Fredrik och Jonathan. Umeå killarna jag spenderade nyårsafton med. Visste inte ens att de var i Surfers, än mindre att de skulle vara på samma klubb. Men som tur fick vi reda på att Elin oxå var i Surfers så nästa dag blev det lunch på donken med henne innan vi drog vidare till Coolangatta.

I Coolangatta checkade vi in på YHA Coolangatta. Hade egentligen bara en enda dag i Coolangatta men vi älskade det! Underbar strandstad där allt handlar om Surfing. Det ligger bara 40min från Surfers Paradise och är verkligen värt ett besök om man vill ha fina stränder. på fredag börjar Roxy Pro surf competition. Världens störtsta och bästa surftävling, tydligen. Australiens (världens?) bästa surfare kommer dit för att surfa där. Igår kväl träffade vi Sofies kusin som bor där för att surfa bara. Är lite avundsjuk alltså.

På resande fot: livet på en greyhound

sitter på en greyhound just nu påväg mot Byron Bay.
Lämnade precis underbara Coolangatta!
Skriver mer när jag kommit fram för min dator dör när som helst. Får födriva resten av tiden på bussen med att läsa The Backpacker av John Harris,  Bra bok, den passar ju in liksom.

Förresten, work and travel suger ju. De hjälper en tydligen INTE med taxreturn utan det måste man fixa helt på egen hand. Va fan? Varför har jag betalat dem för?

På resande fot: första pubcrawlet



3 snygga tjejer på en båt :)
bilder från seglingen i onsdags! Saknar redan Manly.
Idag har i hunnit med att typ gå ner till stan, käka dagens frukost/lunch på Donken. De har ett 5dollar meal på G just nu som det bliit endel av den senaste månaden (tyvärr... men det är ju så att fatiga människor blir tjockare än rika). Pga att vi delar rum med 14pers o bara har ett badrum så blev det inte ens frukost för vi kom inte åt toalett och dusch förens typ 11.
Ikväll ska vi ut på pubcrawl. Vårt första sen vi kom till Oz. (antingen illa eller inte?). Så nu har vi typ 1h på oss att fixa oss för vi ska till första krogen redan vid 17.00. Men får gratis mat så behöver inte tänka på det i alla fall.
Imorgon drar vi 40min söderut mot Coolangatta där vi checkar in på YHA och sedan njuter av surflivet. För trots att vi är i Surfers Paradise så surfar typ ingen här.
Ciao


På resande fot: Surfers Paradise


Slänger in en bild ifrån en avala kvällar på hostellet i Manly, Brisbane. Om jag inte missminner mig så är det Circle of Death som spelas.
Nu sitter jag i Surfers Paradise. Vill verkligen gå och lägga mig. Men vi bor i ett 14personers dorm och alla springer fram och tillbaka till vår ENDA delade toalett så jag hinner aldrig dit. Plus att det är en gubbe i rummet som snarkar JÄTTEHÖGT, och suckar och stånkar i sömnen. Jippie,kommer bli en underbar natt i värmen här. Plus att en brittisk tjej nu blivit jätte arg på gubben som snarkar och skriker på honom fast han sover. Jösses, vilket drama det här kan bli. Jag har i alla fall ett par öronproppar i väskan som kan komma till god användning inatt.
Ikväll har Sofie och Jag vandrat runt staden som två Zombies. Linnea har egat och sovit sen klockan 4 i eftermiddags och det går inte riktigt väcka henne, tror att hon pratar i sömnen när vi pratat med henne.
Surfers ser så mycket ut som L.A och Honollulu. Bara en massa turistsaker. Blinkande lampor och liknande.
Dock så är det så galet dyrt här. Vi har nog gått runt hela staden på jakt först efter Sushirolls (billigt och gott) men fick ge upp den idén. S då tänkte vi var sin pizza slice. Men inget ställe tog kort och jag vill inte betala bankavgifter för att ta ut cash heller. Så bara att vandra vidare. Wollies hade stängt vid 21, och då fanns det bara IGA och SPAR kvar. Men där tog de 3dollar för en cup-a-noodle som i vanliga fall kostar 70cent. Så inget blev det av de heller. Efter ungefär en timme, när vi knappt orkade stå upplängre styrde vi helt enkelt stegen mot Hungry Jacks. Så varsin cheeseburgare ligger nu fint i magen.
Plus värsta backpacker tipset, när man köper läsk där får man en tom mugg som man får fylla på hur ,ånga gånger som helst. Vihann med 3 refills i alla fall så nu har vi fått vår kvot av Coca cola ett tag framöver.
Imorgon blir det sovmorgon! Fick ju bara 4h sömn inatt så måste ta ifatt. Sen chilla hela dagen och ladda för en riktig utgång i Surfers. Det är ju det som Surfers är känt för, sitt galna nattliv så dags att ta på sig svängkjolen igen och dansa fötterna varma. Var länge sen så får se om man är lite ringrostig eller ej.
Nej nu är badrummet ledigt så jag tar löpet dit!
puss


På resande fot: Manly oh Manly

Manly oh manly.
Det måste vara världens bästa känsla när man hittar hostel där man skapar en liten familj tillsammans med resten av hostellet. Detta hände verkligen i Manly, Brisbane. Vi hade pappa Fisk (Chef), lillebror James och brorsan Collin m.fl. Helt underbara dagar. Vi har inte gjort så jätte mycket egentligen utan mest bara delat trevliga stunder.
Igår gick vi till Royal Harbour Yacht Club och fick följa med en segelbåt i yachtracet de har varje onsdag. Fancy fancy att få segla helt gratis. Väldigt lugnande var det med.
På kvällen lagades det köttbullar. Chef hade jobbat som kock på O'learys i Stockholm i 2 år (engelsman) och älskade köttbullar lika mycket som vi. Hn lagade potatismos, köttbullar, brunsås och hade lagt in egen gurka dagen till ära. Och så hade han fixat fram lingonsylt från IKEA. Mums säger jag bara. Åt så jag storknade, stor matkoma efter det.
Sen blev det goon och drickspel kvällen igen. Klarade dock inte av att dricka goon längre.. blä. Slutade kvällen i en lekpark med världens härligaste gäng. (Abandone SHIP!!!) Dock kanske 4h sömn inatt bara innan vi var tvugna att checka ut för att nu ha kommit till Surfers Paradise.Hört att det bara ska vara en partystad så får se vad kvällen har att erbjuda. Nästa stop på lördag blir nog Coolangatta.
Saknar redan Manly Harbour Backpackers. Världens bästa hostel!
ciao

På resande fot: Vi har åkt på "äventyr"


Noosa var helt underbart.
Innan vi kom dit sa någon att det är Australiens Båstad och där satte de huvudet på spiken.
Jäkla lyxigt ställe! Inget backpacker ställe alls. Vi kunde inte ens fundera på att käka ute eller så, då skulle hela reskassan försvinna direkt. Men det var så vackert. Alla hus var helt otroliga. Husen som låg utmed floden var som tagna ur en tidning och utanför huset låg en bauta båt som nog gick på flera miljoner.
Vi chillade mest järnet på den jätte långa stranden. Kunde ligga nästan helt ensama och bara steka.
På kvällarna gick vi ner till floden och satte oss i parken och kollade på solnedgången. Det var nog en tradition där för både fredag och lördagkväll var det helt fullt längsmed hela strandpromenaden utav glada familjer som grillade och drack vin. Fick världens hemlängtan av att se det, mys med familjen är inte överskattat!
Sista kvällen grillade vi med. Slog på stort och köpte kycklingspett och lagade pasta sallad. Sen satte vi oss med vårt goon och kollade på solnedgången och lyssnade på Ted Gärdestad. Helt otroligt.

Vårt hostel var väll ok. Noosa Backpacker Resort hette det (tror jag). Återigen hutlösa priser för ett rum. Känns verkligen som att ju längre neråt kusten vi kommer ju dyrare blir det. Plus att de hade dåliga tider på sin buss som gick mellan hostellet och staden. Sista bussen gick 18 på kvällen. Annars fick det bli en lååång promenad hem. Fanns inget som helst nattliv i Noosa. Kanske för att meddelåldern såg ut att ligga på 50 ungefär. Kanske beroede på hur lugnt och säkert det var. Såg inte en enda hemlös människa på våra 4 dagar där.

Sen packade vi väskan och drog mot Brisbane. Ehm, eller vi bor inte riktigt i Brisbane. Brisbane ligger inte vid havet, men vi bor i Mnaly som ligger vi havet. Så en 40minuter med tåg blir det in till staden. En lång historia varför vi bor så långt bort som onvolverar lite falskmarknadsföring på deras hemsida. "5 minuter från stationen" (dock inte brisbane station utan Manly). Lite chock först när vi satt på tåget hit. Det är ett "äventyr" och "det kan aldrig bli värre än Townsville" - motivationen. Nu är vi väldigt glada at vi bor på det här underbara hostellet. Manly Harbour Backpackers får +++++. Alla rum har temat med musik och vi bor i Pop rummet med skrikiga väggar. Det som gör hostellet så bra är nog människorna här. Har blivit lite som en familj nu igen. Kvällarna spenderas på bakgården med goon (prepare to be goonified) och drickspel. Skönaste orginalen har vi hittat här som kläcker ur sig den ena konstiga kommerntaren efter den andra. Igår var det barbq med så mycket kött att vi storknade. Vi som blivit lite halvvegetarianer sen vi kom hit. (Kött äter vi bara om det mer eller mindre är gratis).
Första kvällen gjorde vi världens kap i matväg. Bestämde oss för att köpa fish and chips eftersm att vi är vid en hamn. Köpte var sitt "paket" (det kom inlindat i papper). Hon frågade om hon kunde lägga allt i ett och samma paket så vi sa ja. När vi sedan öppnade paketet hade vi fått vår fisk och ungefär ETT KILO med pommes. helt galet. Kändes lite som att vara med i du är vad du äter. men gott var det.
Idag är planen att boka in oss en natt till här så vi kan  åka och segla gratis imorgon och sen ska vi faktiskt ta oss in till Brisbane så att vi får se hur det ser ut.

Härnäst blir det Surfers Paradise för oss! Några galna dagar och sen vidare kan jag tro för det är galet dyrt i en staden!

Jag hoppas alla där hemma hade en bra Alla hjärtans dag igår.
puss

På resande fot: Nackdelen med mobil bredband.


Jag blir lite ledsen i ögat.
Jag har hittat ett nytt favorit program, Sveriges Mästerkockar. Blir alldeles varm och glad i kroppen av programmet.
MEN tror ni att det går att streama det med Vodafone skit internet? Svar: Nej.
Så nu kommer jag helt enkelt missa hela programserien av mitt favorit program.
Det gör mig tung i hjärtat.

Mamma, skulle inte du kunna spela in det åt mig? (en sista desperat lösning)
puss

På resande fot: alla hjärtans dag

regnet öser ner utanför fönstret här i Manly utanför Brisbane. ( kommer ett inlägg snart om varför vi är här -"äventyr")
Är helt matt efterr dagens strappatser (som ni ser bilder på i inlägget under) men det var värt varenda svettdroppe för den jag älskar mest.
Haft en mysig kväll med barbq och goon här på hostelet. Nu måste jag verkligen sova lite!
puss

Be my valentine




















en alla hjärtansdag hälsning till min Anders <3


I hope you had the time of yourlife












Lite bilder från Cairns :)
Lite sent, men segt internet!


På resande fot: Greyhound

Om att åka Greyhound i 17h.
Det är inte det roligaste direkt. Men ett måste ibland och vi klarade det galant från Airlie Beach till Noosa Heads.

Människor på bussen: -
(Jobbiga Kiwis som stötte på Sofie och bettede sig odrägligt men som tur va gick de av mitt i natten. Sen var bussen FULL av svenskar och vi har blivit en liten smula allergiska mot svenskar på sista tiden känns det som så inte kul det heller)
Sova på buss: -
(NEJ NEJ NEJ. Jag sov bättre på cementgolet i evakueringscentret än på bussen. gick inte ligga skönt på något sätt alls. Kramp lite här och där och min rygg var helt förstörd efteråt. Plus att det var SVINKALLT på bussen. Låg med en filt över mig men frös ändå)
Busschaufför #1: ++++
(Samma som  körde oss mellan Cairns och Mission tror jag. Jätte söt gubbe som i alla fall försökte höja värmen i bussen. Dock hörde man inte ett skit av vad han sa i högtalaren så svårt att veta vart man var)
Busschaufför #2: -
(Elak, sa åt Linnea klockan 02.00 när hon frågade om han kunde höja värmen att hon bara frös för att hon inte gjorde något. MEn vad ska man göra mitt i natten?)
Smidighet: +++
(Soft att inte betala boende en hel natt! och med vårat busspass är det väldigt smidigt med hur ofta bussarna går. Imorgon när vi ska till Brisbane hade vi 3 olika tider att välja mellan! )

Frågestund



Fick lite frågor igen.

Hur funkar det att åka med WT? Och har de gett er bra med hjälp?
Alltså det är lätt att åka med WT ner. Man fyller i lite papper, betalar dem och sen så åker man. Dock så ogillar vi WTC mer och mer. Först och främst så blev det problem redan på vägen ner då Sofie och jag hamnat på samma biljett men inte Linnea så hon fick sitta ensam. Sen på hostellet de bokat till oss så fick hon inte sova i vårat rum de första nätterna heller. Och nu när vi bokat resan till Thailand så åker Sofie och jag 07.55 på morgonen men Linneas plan går 11.00 trots att vi verkligen skrev att vi åker tillsammans. irriterande. Känns onödigt nu när vi kommit hit ner och insett att det inte är så svårt att fixa allt själv. Finns hur många backpacker agencies som helst som kan hjälpa en med taxfile och likande.
Om att skaffa boende och jobb?
Man får fixa det själv mer eller mindre. WT erbjuder någonslags jobservice men det hjälpte oss inte överhuvudtaget. OCh när det kom till boende så sa de innan att de kunde hjälpa oss, men de enda de gjorde var att ge oss en lista med telefonnumer och länkar till mäklare. Gumtree är sidan att använda för att hitta både jobb och boende. Bästa sättet att hitta jobb är bara att gå runt och lämna ut sitt CV på alla ställen man är sugen på att jobba och visa framfötterna när man får komma och provjobba. För oss tog det kanske 3 veckor tills vi hade jobb.
Pengarna räckte till hyra och liknande. Men det är nog bäst att ha sparpengar med sig. Ganska mycket för pengarna försvinner så jäkla fort här nere. Särskilt första veckorna när det känns som att man mest är på semester.
Man får resan exakt med vem man vill. Finns ingen som kontrollerar det. När du är här är du on you own. Allt är ens eget val och man bär allt sit eget ansvar.

Jag hoppas det hjälpte lite.

På resande fot: Airlie beach och Waterfront


Underbara Airlie Beach.
Vi blev allt lite kära i Airlie (som vi blivit i varenda ställe vi varit på förutom hemska Townsville förstås).

uteliv: ++
(inget vi gillade direkt. Perfekt att sitta ner och ta en kall öl på Magnums (bra pris med jämfört med sydney 4.10 AUD) men vi försökte gå ut en kväll. men gick hem lika fort igen)
mataffär: +
(Fanns ingen woolsworth eller coles inne i själva staden, utan man var tvungen att ha bil för att köra dit. Det enda som fanns var ett litet supermarket där det var svindyrt. nästan 5AUD för en 1L coca cola. illa illa)
Lagoon: ++++
(underbart att ligga där och chilla hela dagarna. Lagom varmt och lagom med folk hela tiden)
plats: +++++
(Kanske paradiset på jorden? I havet låg det flera segelbåtar på det turkosa vattnet. Palmerna gungade i vinden och det var tropiska varmt. Varma nätter. Man kan inte klaga på det helt enkelt.)


Vårt hostel då.
Airlie Beach Waterfront Packpackers
Pris: ++++
(Vi hade ju tur och fick ett 8dorm för priset av ett 16 dorm och vi var helt ensama i det. Varje rum hade egna duschar och toa plus Aircon som höll det behagligt i rummet)
Hostellet: ++++
(Jätte fräscht. Inga spindlar på toaletterna eller något sådan. Var jätte rent och fint. Kändes mer som ett hotell. Jätte stor terass utanför rummen med)
Personalen: +++++
(hjälpte oss fixa en underbar whitsunday segling. Fick gratis natt på köpet då med. Plus kaffe och grattis snabbt internet. När vi kom tillbaka från seglingen för att hämta vårt baggage så fick vi även handdukar och chans till att ta en underbart skön dusch trots att vi inte bodde där längre)
Köket: ++
(ett sådant där jobbigt hostel där man måste ge en 20AUD deposition för att få ut tallrikar och grejs. köket i sig var fräsht men man fick inte ha sina kylbaggar i kylen heller som man har på alla andra ställen)
Stämning: +
(Ingen som helst backpacker själ alls här. Receptionisterna hade vita uniformer. Eftersom vi nästan var de enda männiksorna som bodde där så blev det ingen stämning alls.  Ganska skönt och uppvilande efter Townsville. Men tror att det här är ett sådant hostel som aldrig riktigt får någon riktigt backpacker stämning för det var för klinsikt på något sätt)

På resande fot: Whitsundays

Ligger lite efter med uppdateringen av vad som sker här borta.
Men tänkte ta det i rätt ordning nu.




Whitsunday seglingen.
Vi åkte med en båt som heter On ice som jag redan sagt. Vi gick ombord på en underbar kattamarn vid 4 tiden på eftermiddagen. Båten kan ta 10 personer så det var vi, ett par från Schweiz, ett par från Kanada, ett par från holland och en italiernare. Plus 2 i crewet. Började med att segla ut mot vårt första stopp där vi skulle stanna över natten. Den ena i bestättningen var han som ägde båten och den andra var en kock. Så till kvällen fick vi underbar grillad kyckling med pasta sallad och en underbar grekisk sallad. Snacka omatt vi var i himmelriket efter all så kallad "cyklon mat" vi käkat. (Läs typ tonfisk, tonfisk, tonfisk). Sen kollade vi på "the moon set". För här i norra Aussie så är det inte bara solen som går ner, utan aven månen går ner runt 21 tiden. Helt magiskt att se månen gå ner över havet. Och på det var det världens stärnklaraste kväll.
Nästa morgon var det uppe med tuppen för få avnjuta lite frukost sittandes i morgon solen. Flingor och fruktsallad och goda saker. Sen styrdes katamaranen mot Whithaven beach. Vi började med att åka in till land bara för att gå upp till en utsiktsplats som blickar ut över paradiset. Jag skämtar inte när jag säger när det verkligen ser ut som på vykort. Det behövs ingen photoshop där inte. Efter det åkte vi med båten till en öde sttrand som bara var våran. Helt vit sand som var så fin kornig att det var som att gå på mjöl. Det knarrade under fötterna. Vi paddlade in på bodyboards typ och sen så lektes det i vatten och Sofie passade på att testa på att vindsurfa. Gick svin bra för henne, men det enda problemet var att hon bara kom längre och längre bort för det gick inte så bra att vända emot vinden.
Tillbaka till båten blev det återigen underbar potatis sallad och kyckling till lunch. Vidare till nästa ställe som var ett rev där vi snorklade en massa. Äcklligast var alla maneter. När vi simmade från revet tillbaka i båten var det som att simma i slem typ för det var så många maneter. Dock så hade vi ju återigen våra jätttesnygga stinger suits på oss som skyddade våra kroppar. Såg även sköldpaddor.
Efter blev det solning på däck och återigen underbar middag. Min favorit middag sen vi gick på båten Beef Stroganoff. Ryser lite vid tanken på hur gott det var, måste bli kung på att laga det när jag kommer hem. Kaksnek gillad det lite extra mycket eftersom det var första midddagen jag verkligen kunde njuta av. Hade fått hemsk magkatarr igen blandat med lite lite sjösjuka men då gic det över och jag mådde finemang igen. 
Sista morgonen fick vi english muffins till frukost och sen hoppade vi direkt i på vårt nya rev och snorklade på. Verkligen som att snorkla i ett akvarium. alla fiskar var galet nyfikna med så det gjorde det helt otroligt. Läskigast var när vi började simma tillbaka till båten så helt plötsligt ser vi en bauta stor rocka! Alla vi tre vända om fort som fan och simmade tillbaka igen. Efter ett litet tag vågade vi simma tillbaka till båten igen. Vist rockor är inte farliga men den var ju större än oss och vil gärna inte simma in i den. 
Efter det blev det en till strand där vi hoppade i för att snorkla lite till. Men blev ett ganska kort snorkel för det var så jäkla mycket med maneteer igen. Och trots att det inte var de farliga så brände de en allt lte då och då så var inte jätte behagligt. Dock såg vi sködpaddor igen.
Lunch på det och sen styrdes kattamaraenen tillbaka mot Airlie Beach. Seglade hela vägen vilket var helt otroligt. Är kär i kattamaraner. Skulle gärna spendera resten av livet med att bara ligga på en segelbåt, läsa en bra bok och äta god mat.

(Min favorit bloggare sätter ju betyg på allting så tänkte ta efter och göra samma sak).

One Ice
Båten: ++++
(jätte vacker katamaran med en jätte mysg hyt till oss 3)
Maten: +++++
(fullpott så klart. vi är ju utsvultna backapckers som är vana med 1 mål mat om dagen)
Whithaven beach: ++++
(Världens vackraste strand som såg ut att sträcka sig i flera mil, får inte 5 eftersom sofie lyckades skära foten på en glasbit)
Maneter: -
(Kanske världens äckligaste djur, i samma klass som sniglar som är min ärkefiende i livet)
Pris: ++
(Vi fick ju en deal som vi tjänade på, men annars är det lite magstrakt med 500 dollar för 2 dagar o 2 nätter)
Resekamrater: +++++
(Utan Sofie och Linnea hade resan inte varit värd något) 

På resande fot: då beger vi oss då


Nu beger vi oss ut på äventyr.
2 nätter på en kattamaran i paradiset Whitsundays. Man kan inte klaga mycket.
Airlie beach har varit helt underbart. Dagarna har varit varma och sköna. Vi har inte direkt uppskattat "utelivet" eller vad man nu ska kalla det. Men att igår kväll sitta nere på en bar vid havet med våra 2 nya tyska vänner och lyssna på livemusik och dricka cocktails för 10 av 10 poäng.
Nej, upp och hoppa nu. Dags att checka ut och sätta sig och äta frukost någonstans. (Tomato, cheese and bacon toast?)
När vi kommer tillbaka från seglingen så hoppar vi direkt på en Greyhound över natten ner till Noosa. Det tar 17h så blir inga bilder eller uppdateringar på ett tag. Bara lugn och ro för mig.
puss

Pa resande fot: Airlie Beach




Jag vet inte vad ni ska gora de narmaste dagarna men vi ska i alla fall ut och segla Whitsundays.
Vi har lite tur i all otur faktiskt. (eller forutom Yasi har vi vall mest haft tur). Vi skulle boka idag men var lite down eftersom att vi vet att det ar sjukt dyrt, och vi ville valdigt garna aka pa en 1 eller 2 dagars overnattning. Men efrersom cyklonen lyckats skramma bort allt folk harifran fick vi en riktigt bra deal pa baten On Ice som ar 2 dagar och 2 natter. Mer eller mindre helpension med alla maltider och sadant inkluderat. Plus att snorkllingsutrustning, glaskajaker, vindsurfing och liknande aktivierter gratis. Inte helt fel.
Skulle ga pa runt 500 dollar men vi fick det for 370 dollar. vart.
Plus att vi far en gratis natt har pa vart underbara hostel Airlie Beach Water Backpackers. Vi ar typ helt ensama. Jatte frasha rum och vi blev uppgraderade igen. Egentligen kostade ett 17persons rum 20 dollar per natt. Men vi fick ett 8 personer female dorm med egen dusch och toa for samma pris. Och vi ar helt ensama i det sa vi ar pretty much in heaven. Folk ar sa snalla mot oss, sarsklit nar det kommer fram att vi var i Townsville mitt under cyklonen.

Nu ska vi vall ta oss nagot att ata. Har planer pa att grilla pa stranden ikvall.
Har varit valdigt effektiva idag och tagit tag i all tvatt sa nu luktar allt gott igen. Alla klader blev jatte ackliga eftersom vi anvande dem som madrasser nar vi sov i evakueringscentret.
Ska ladda upp bilder pa facebook sen tankte jag. Kanske borde hitta nagon annan sida med jag kan lagga upp bilder pa for de som inte har mig pa Fb.. (men det far bli senare)

ciao


Dator eller inte dator?

Fick en fraga om hur det ar att ha med sig en mini-pc pa en resa sahar.
Vi kopte alla 3 varsin mini pc innan vi akte och det har an sa lange inte varit nagra problem alls.
Det ar valdigt skont att ha en dator till hands att spara bilder pa. Plus att om man koper ett mobilt bredband som vi gjort sa slipper man betala varje hostel for att anvanda deras daliga datorer. Och det blir dyrare i langden om man vill kunna kolla sina mail ofta och slanga in en och annan bild och kommentar pa Facebook. (eller blogga som jag gor). Samt skypea med min Anders nar det gar.
Det ar inte alltid det finns tillrackligt bra anslutning pa alla stallen for att det ska fungera att Skypea, men att lasa mail och grejer funkar det for. Om man ar i storre stader funkar internet felfritt i alla fall.
Man far saklart vara lite forsiktig med vart men lamnar sin dator. Pa de flesta hostel finns det skap pa rummen man kan lasa in vardesaker i bara man har med sig sitt eget hanglas. Och om det inte finns sa kan man ofta kopa in sig pa ett safe-box nagonstans pa hostellet dar man kan forvara det viktiga.

Det ar inte alls jobbigt att slapa runt pa datorn direkt. Vad kan den vaga? Typ 1.5kg eller? Den pasar perfekt i min handbaggage vaska.

Sa jag antar att mitt rad ar att ta med en dator om man kan.

På resande fot: Cyklonen Yasi

2 februari 2011 kommer ju i alla fall inte bli en dag man kommer glömma bort i första taget.
De senaste 3 dagarna har varit helt galna på så många sätt. uttömmande på all energi är en sak som är säker i alla fall.
Det viktigaste är ju i alla fall att vi klarade oss helskinande ut ur Cyklonen Yasi.

Egentligen var inte det värsta de timmarna som cyklonen pågick. Utan värsta var nog tiden innan. Dagen innan var en bergochdalbana av känslor. Vi ville ta oss ifrån Townsville men det fanns inga möjligheter till det. Samtidigt är folk hemma orolig för er och man försöker komma på vad som är den mest rationella lösningen på vad vi ska göra. Dagen innan gick vi i alla fall framochtillbaka till mataffären kanske 3 gånger och handlade på oss konserver och bröd i massor eftersom vi inte visste när vi skulle kunna laga mat ordentligt igen. Vi hade först tänkt stanna på hostellet för de i receptionen var helt säkra på att det var det bästa stället att vara på. Problemet var bara att det låg precis vid havet och med tidvatten som skulle resas upp till 5meter så kände vi oss inte alls säkra där. Så vi gick till polisen. De sa åt oss att söka upp ett evakueringscenter nästa dag och vänta ut stormen där. Vi var väldigt lugna efrersom att stormen siktade på Cairns. Nästa morgon när vi vaknade och kollade forecasten på cyklonen såg vi att Townsville återigen låg nära mitten av cyklonen. Bara att slänga ihop alla saker i väskan och konka iväg på vår 30kg per peson packning till ett evakueringscenter. Snacka om att svetten rann eftersom det var svinvarmt och långt och tugnt. Hela vägen dit så stannade folk sina bilar för att fråga om vi var okey, och om vi hade nåognstans säkert att gå till. Flera erbjöd även oss att bo hos dem.
Vi hittade tillslit vår evakueringscenter, det var ett parkeingsgarage under ett stort government house. Vi kom dit vid 8 på morgonen och spenderade nästan 36h där. Sovandes på cemengolv med bara en handduk som madrass. Så ryggen mådde sådör efteråt. I centret hade vi poliser och ett tag var även SES (State emergeny services) där och kollade till oss. Minst sagt tråkigt var det kan jag säga. Spelde lite kort och åt mat och sov. Det var det enda vi kunde göra.
När själva stormen slog till hördes det rejlt ute när träd föll och liknande. Fast det var ändå inte så illa som folk sagt eftersom att vi var väldigt isolerade. Vi hade tur med vårt evakueringcenter med för det var kanske 40personer där, medans på de andra var det 200pers så vi hade mycket utrymme. Vi ade även en gaöen tant med ett marssvin med men hon är en annan historia tror jag nog. Det bästa var att inga hemlösa var tillåtna i vårt center så behövde inte vara rädda. Jag kunde knappt sova på hela natten. Det var väldigt obekvämt men ävn för att jag var nervös eftersom man aldrig varit med om något sånt här förut (det händer ju inte så ofta hemma i Linkeboda direkt). Sofie och Linnea sov som två små söta grisar hela natten dock.
när vi första gånegn fick gå ut så möts vi av en bil med ett träd rakt över sig. Den tillhörde en familj inne på centret. Stackars mämmiskor, inte nog ,ed att de inte visste om de hade något hem att gå hem till. Deras bil var helt förstörd. Runt om hela Townsville låg det träd över alla gator. Mer träd som låg ner än som stod upp. Och längs med the creek var det översvämning.
Vi gick tillbaka till vårt hostel. Var lite av ett äventyr eftersom att vi försökte manövrera en shoppingvagn med våra väskor i mellan alla nedblåsta träd och grenar. De visade sig att en liten del av vårt hostel hade ramlat ihop i blåsten men inte allt för farligt.
Det som var nästan värre var att det inte fanns någon el alls. Och idag så skulle vattnet med börja ta slut om inte strömmen kom tillbaka. Townsville var verkligen en spökstad.

Vi hade förväntas att vara fast i Townsville i några dagar nu pga att Greyhound bussarna inte går. Men sen imorse kom en tysk tjej som vi träffade på evakueringcentret och sa åt oss att de skulle köra ner till Airlie Beach idag och att vi gärna fick följa med om vi ville.
Så nu sitter vi här. Tack vare världens trevligaste tyskar.
Vi firade direkt med att äta en god lunch (aldrig någonsin igen att jag vill äta tonfisk på burk) och tagit en kall öl. Nu ska vi vila lite, är helt utmattade efter de senaste dagarna och sen ikväll ska vi fira lite till med några till öl och troligtvi träffa Oscar och Mårten med so befinner sig här i Airlie (inget Cairns där inte..)

Usch blev ett alldeles för långt inlägg och inte särskilt sammanhängande men jag är så trött, helt utmattad.

Såg för övrigt att min blogg var hänvisad till på Aftonbladet. coolt.

Till sist ett litet tips: om ni befinner er någonstas där en cyklon ska passera. Åk därifrån fort. Det är ingen höjdare att sova på ett cementgolv och vara instängd sådär.


att de orkar vara storkar

Läste precis lite på aftonbladet om cyklonen och vad ni får reda på där hemma.
Sen klickade jag mig även in på kommenterar på artikeln och då är det någon svensk besserwisser sombor i Sydney (väääldigt långt bort från cyklonen) och säger att aftonbladet bara överdriver alla nyheter om cyklonen. Lätt att säga för den personen som inte sitter evakuerad i ett parkeringshus just nu och för alla de människor som kommer dö inatt på grund av denna galna cyklon.
Nej nej, det är inte alls allvarligt. Vi ligger på stranden och väntar på bättre väder egentligen. Det här med cyklon var bara något aftonbladet fick för sig.


På resande fot: Evakuerade


Lite bild dokumentation ifrån Cyklonen Yasi.
Just nu sitter vi i en evakueringsbunker. Har varit här i snart 12h och själva cyklonen har inte ens slagit till på riktigt ännu. Ungefär 2h kvar nu tills vi kan förvänta oss det värsta. En skala 5 cyklon som är påväg rakt mot oss i Townsville eftersom den bestämde sig under natten för att inte sikta mot Cairns utan mer mot oss.
Håll tummarna för alla här i Queensland. Vi är så galet oroliga för våra vänner uppe i Port Douglas och för familjen vi skaffade i Mission Beach. De kommer troligtvis ligga mitt i stormögat. Vi kommer klara oss bra, allt vi har är våra ryggsäckar. Så hemskt att höra på folket här på evakueringscentret som inte vet om de kommer ha ett hus att gå tillbaka till när det är över.
Imorgon eller när det nu blir, då vi kan promenera här ifrån kommer vi säkert mötas av ett helt annat Townsville än det vi sett än så länge.
Kommer troligtvis inte kunna komma in på internet eller använda mobilen på ett tag heller när all ström går under natten.
Vår plan är i alla fall att ta oss härifrån så fort det går.
Nu ska jag krypa ner i sovsäcken och förbereda mig på en helvetesnatt.
Just nu är vindstyrkan runt 100km/h

Tänker på och saknar alla där hemma.
Och Grattis Oliven!

(nu gick strömen igen)

På resande fot: öga mot öga med Yasi

Hört talas om vår vän Yasi?
Cyklonen Yasi?
Jo den cyklonen som ska slå in över oss imorgon och är av kategori 4 vilket innebär typ allt kommer blåsa sönder. Den ska vi träffa imorgon då! yippie då.
Idag har vi laddat upp med nödproviant som typ 10 burkar med tonfisk.  och en massa choklad...
allt vi behöver.
Ikväll har det blivit ett par margharitas på en lokal pub. Började med en sen träffade vi och blev bundis med managern och blev 2 gratis drinkar på det. Det är just så vi förbereder oss inför de kommande dygnen.
Som managern sa, "there is only 2 states to be in, Queensland or pissed". Och eftersom att QLD visat sig vara en skit stat med väder så väljer vi kanske option 2.

Nej, vi tar det här på allvar. Bara det att vi inte kan göra så mycket mer nu än att vänta på att den ska komma och gömma oss. Och gå till evacuation centre imorgon. Inte mycket andra val man har. Man kan inte komma här ifrån just nu ändå. Får ta det med en nypa salt och i alla fall göra det bsta av situationen. (Och ta i trä såklart).

Ikväll blir det pasta med tonfisk och i 3 dagar framöver blir det tonfisk vraps. Omega-3 boost! (helt frivilligt).
Fanns inte så mycket mer att köpa på affären för allt är urplockat. Fanns inte något bröd alls eller något vatten.

Aja, som Aussies säger "shit happens".
Vi kommer klara oss fin fint, vi har ju varandra <3

RSS 2.0